Dalslands kanal är en 250 km lång kanal, som till viss del har sprängts eller grävts fram. Den binder samman flera små och stora sjöar samt fjordar, vikar och bi-leder. En av sjöarna som ligger i anslutning till kanalen är Vänern, och tack vare Dalslands kanal möjliggörs båttrafik från sjön till delar av Dalslands inre sjösystem samt sydvästra Värmland. Under sommartid är kanalen mycket trafikerad av såväl kanotister, segelbåtar och motorbåtar som vill upptäcka Västsverige.
Fakta om kanalen
Dalslands kanal började byggas redan så tidigt som år 1864 och var fyra år senare klar. Ledningen av detta arbete sköttes av Nils Ericson. Kanalen har idag totalt 17 slusstationer och 31 slussar. Den totala längden på kanalen är 250 km, och utav detta har man sprängt eller grävt fram 12 km av den. Sin början har kanalen vid Vänern i Köpmannebro och slutpunkten är Östen och Snäcke kanal, som är en biled. Kanalen sträcker sig bland annat via sjöarna Råvarpen, Laxsjön och Lelång.
Till skillnad från flera mindre kanaler runt om i Sverige har Dalslands kanal en segelfri höjd på hela 17 meter, vilket gör det möjligt även för segelbåtar att ta sig fram i kanalen. Under sommarsäsongen, mellan juni och augusti, är kanalen välbesökt av såväl turister som svenska semesterfirare. Det är otroligt vackert i området så man kan förstå varför många väljer just denna kanal när de ska ut med sina båtar eller kanoter. Dessutom är kanalen trafikerad av passagerarfartyg under sommarhalvåret.
Dalslands kanotmaraton
Dalslands kanotmaraton är den största kanottävlingen som arrangeras i Sverige. Den sträcker sig genom fyra av de sjöar som är en del av kanalsystemet i Dalslands kanal. Ända sedan år 2004 har DalslandsTurism arrangerat tävlingen årligen. År 2013 arrangerade man dessutom det svenska mästerskapet i kanotmaraton här. Tävlingen börjar i Baldernäs som ligger i Dals Långed och sträcker sig ända till Bengtsfors, vilket gör den till den längsta kanottävlingen i landet. Man kan delta i olika klasser på olika nivåer om man är intresserad av att tävla.
Totalt finns det 15 olika klasser i tävlingen och deltagarna delas upp efter bland annat ålder, vana och kön, men också beroende på vilken typ av kanot som används. Man har satt upp olika kategorier för en- och tvåmanskajaker. Och ytterligare en skild kategori för kanadensare. I K1 (enmanskajak) finns 6 olika klasser – två elitklasser, två seniorklasser och två juniorklasser. I K2 (tvåmanskajak) och C2 (kanadensare) erbjuder man två seniorklasser och två juniorklasser. Dessutom finns ytterligare en klass i K2 som gäller för mixade par.